Menu
Een halsband kan al helpen tegen vlooien

Katten zijn geliefde huisdieren vanwege hun speelse en knuffelige karakter, maar ze zijn helaas ook vatbaar voor parasieten zoals vlooien. Vlooien kunnen je geliefde viervoeter ernstig ongemak bezorgen en leiden tot gezondheidsproblemen als ze niet adequaat worden behandeld. In dit artikel bespreken we wat vlooien zijn, hoe je ze kunt herkennen, en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken om vlooien bij katten te voorkomen en te behandelen.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine, parasitaire insecten die zich voeden met het bloed van hun gastheer, zoals katten. Ze zijn bekend om hun springvermogen en bewegen zich snel door de vacht van een kat. Vlooien kunnen zowel volwassen katten als kittens besmetten en kunnen leiden tot jeuk, huidirritatie en zelfs allergische reacties.

Vlooien is een probleem bij honden & katten

Hoe herken je een vlooienbesmetting bij je kat?

Het is belangrijk om te weten hoe je een vlooienbesmetting bij je kat kunt herkennen, zodat je snel kunt ingrijpen. Enkele veelvoorkomende tekenen van een vlooienbesmetting zijn:

 1. Overmatig krabben en bijten: Als je merkt dat je kat voortdurend krabt of bijt, vooral rond de staartbasis, de nek of de rug, kan dit een teken zijn van vlooienbeten.

 2. Huidirritatie: Vlooienbeten veroorzaken vaak rode, jeukende bultjes op de huid van je kat. Soms kunnen deze bultjes zelfs wondjes worden als gevolg van overmatig krabben.

 3. Vlooienpoepjes: Vlooien laten kleine, zwarte ontlasting achter die lijkt op gemalen peper. Je kunt deze ontlasting vinden in de vacht van je kat.

 4. Haarverlies: Ernstige vlooienbesmettingen kunnen leiden tot haarverlies, vooral bij kittens.

 5. Lethargie en gewichtsverlies: In ernstige gevallen kan een vlooienbesmetting leiden tot lusteloosheid en gewichtsverlies bij je kat.

Preventie van vlooien

Voorkomen is beter dan genezen als het gaat om vlooienbesmettingen bij katten. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om vlooien te voorkomen:

 1. Regelmatige vlooienpreventie: Gebruik vlooienpreventie producten die zijn aanbevolen door je dierenarts. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals spot-on behandelingen, vlooienbanden (zie hieronder) en orale medicijnen.

 2. Hygiëne: Zorg ervoor dat de leefomgeving van je kat schoon is. Regelmatig stofzuigen en wassen van beddengoed en dekens kan helpen om vlooienlarven en eieren te verwijderen.

 3. Controle van de omgeving: Behandel ook je huis en de omgeving van je kat met vlooienwerende middelen. Dit kan helpen voorkomen dat vlooien zich in je huis verspreiden.

 4. Vlooienkam: Gebruik een vlooienkam om de vacht van je kat regelmatig te controleren op vlooien. Dit kan helpen om vlooien vroeg op te sporen voordat de besmetting ernstig wordt.

Behandeling van vlooien

Als je kat al besmet is met vlooien, is het belangrijk om snel te handelen. Hier zijn stappen om vlooien effectief te behandelen:

 1. Raadpleeg je dierenarts: Neem contact op met je dierenarts voor professioneel advies. Ze kunnen een geschikte behandeling aanbevelen op basis van de gezondheid en leeftijd van je kat.

 2. Vlooienbehandeling voor katten: Gebruik vlooienbehandelingsproducten zoals druppels op de huid, vlooienbanden of orale medicijnen zoals voorgeschreven door je dierenarts.

 3. Omgevingscontrole: Behandel je huis grondig met vlooienwerende middelen om eventuele overgebleven vlooien en hun eieren te doden.

 4. Was beddengoed en speelgoed: Was alle items die in contact zijn gekomen met je kat, zoals beddengoed en speelgoed, om vlooien te verwijderen.

 5. Herhaal de behandeling indien nodig: Volg de instructies van je dierenarts en blijf de behandeling herhalen zoals voorgeschreven.

Vlooien kunnen een grote bron van ongemak zijn voor je kat en voor jou als eigenaar. Door regelmatig preventieve maatregelen te nemen en snel te handelen als je vermoedt dat je kat vlooien heeft, kun je helpen voorkomen dat deze parasieten een probleem worden. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij je dierenarts om de beste aanpak voor de gezondheid van je kat te bepalen.

Op basis van de data die wij hebben zijn onderstaande producten het meest gekocht voor preventie of behandeling van vlooien bij katten.